Hur tvättar man bilen utan att skada lacken?

Är det inte underbart att se din bil skinande ren och snygg? Men visst är det en plåga att tvätta bilen och märka att du skrapat lacken i processen? Att tvätta sin bil kan vara som att gå på en minfält – ett felsteg och din fina färgjobb kan skadas. Men oroar dig inte! Med några enkla justeringar i din biltvättsrutin kan du undvika repor i ditt fordon och få en ännu djupare rengöring! Så hur tvättar man bilen utan att skada lacken? Jag ska berätta för dig!

Använd rätt produkter när du tvättar bilen

En av de värsta sakerna du kan göra för din bil är att använda hushållsrengöringsmedel för att skrubba bort smuts och fläckar från ytan. Alltså, släng bort diskmedlet och tvättmedlet. Dessa produkter är inte utformade för att säkert ta bort smuts och fläckar från din bil, och i de flesta fall kommer deras hårda kemiska formler att skada mer än gynna eventuell vax du har på din bil.

Undvik också att använda tvättlappar, badhanddukar och duschsvampar. Dessa rengöringshjälpmedel kan vara fantastiska för att exfoliera din hud, men de är för grova för att användas på din bil. Dessutom omsluter de klumpiga fibrerna i de flesta bomullskläderna inte säkert smuts och jord. Istället drar de dessa föroreningar över ytan, vilket lämnar små repor och virvlar som dämpar transparensen i klarlacket.

Att använda ett högkvalitativt biltvättmedel och tvätthandske kommer att hjälpa dig att undvika mycket av skadan orsakad av smuts och andra föroreningar. Jag rekommenderar ett högskummande, smörjande biltvättmedel för att förhindra att tuffa smutsämnen gnuggar in i klarlacket.

Du kommer också att behöva en mikrofiberduk eller tvätthandske, en hink, och en grusvakt för att filtrera bort smuts och skräp från din rengöringslösning. Men var noga med att inte snåla med tvålen. Biltvättmedlet skapar en halkig, skyddande barriär runt ytan på din bil för att minska friktionen mellan din tvätthandske och ytan, så använd det generöst. När det gäller att förhindra repor och virvlar, mer är mer. Använd minst den koncentration av biltvättmedel som anges på baksidan av flaskan.

Fyll din hink med en stark ström av vatten för att skapa så mycket skum som möjligt. Skummet hjälper till att skydda och skydda ytan på din bil så att smuts och andra föroreningar inte repor lacken.

blå lack på en bil

Var noga med hjulen

Precis som när du behöver en professionell för att hantera din flyttstädning i Stockholm, tro mig det kan bli helt galet där, så kan det vara värt att överväga professionella hjulrengöringsverktyg för din bil. Dina hjul, precis som någon annan del av din bil, kräver speciell omsorg och uppmärksamhet. Många hjul, särskilt de tillverkade av aluminium eller andra metaller, kan skadas av vissa rengöringsmedel. Därför är det viktigt att använda produkter som är speciellt designade för dem.

Hur att börja?

Innan du plockar upp din tvätthandske och dyker in, finns det några saker du bör tänka på. Ditt huvudsakliga mål bör vara att tvätta bilen utan att skada lacken. Därför bör du alltid börja med att tvätta bilens hjul först. Varför, kanske du frågar? Jo, dina hjul plockar upp en hel del tunga jordarter och vägsmuts som kan överföras till resten av ditt fordon och repa eller skada lackytan.

För att undvika korskontaminering bör du tvätta dina hjul med ett separat rengöringsverktyg innan du går vidare till resten av din bil. Jag rekommenderar en dedikerad hjulrengöringsborste, tillsammans med vår All Wheel & Tire Cleaner, för att ta bort bromsdamm från dina hjul och däck. Kom ihåg att träffa varje yta av dina hjul, inklusive fälgar, ekrar, hjulansikte och till och med bromsrotorer och ok!

Hur mycket tvål ska jag använda?

Biltvätt tvål skapar ett hal, skyddande barriär runt ytan av din bil för att minska friktionen mellan din tvätthandske och finishen, så använd den generöst. När det gäller att förhindra repor och virvlar, är mer mer. Åtminstone bör du använda koncentrationen av biltvätt tvål som anges på baksidan av flaskan.

Fyll din hink med en stark ström av vatten för att skapa så mycket skum som möjligt. Skum hjälper till att dämpa och skydda ytan på din bil så att smuts och andra föroreningar inte repa lacken.

Hur ofta ska jag doppa tvätthandsken?

När du gör din väg runt bilen, doppa tvätthandsken i din rengöringslösning minst en gång innan du går vidare till nästa panel. Detta sköljer handsken av eventuella slipande jordarter som du kan ha lyft från ytan på din bil och mättar den med mer skum för att fungera som ett smörjmedel. Beroende på hur smutsig din bil är, kan du behöva doppa handsken oftare för att förhindra jorduppbyggnad, vilket annars kan repa klarlacket.

Om du tvättar en särskilt smutsig bil, kan du till och med behöva tömma din rengöringslösning halvvägs genom bil tvätt processen och fylla på din hink, särskilt om du märker att vattnet börjar bli en brunaktig färg. Kom ihåg att använda rätt koncentration av biltvätt tvål för att fylla på din hink!

Ska jag torka bilen med handduken eller blåsa den torr?

Ju fler gånger du kommer i kontakt med ytan på din bil, desto fler chanser har du att repa ytan. Det är därför det ibland kan vara fördelaktigt att blåsa din bil torr, särskilt om du har en luftkompressor tillgänglig. Att blåsa din bil torr kan hjälpa till att förhindra virvlar och repor genom att minimera mängden kontakt som dina torkningsdukar har med lacken.

Om du inte har tillgång till en luftkompressor, så är mikrofiberhanddukar ditt bästa alternativ. Mikrofiber är utformat för att vara mycket skonsamt mot lacken, samtidigt som det absorberar en stor mängd vatten. När du torkar bilen, använd handduken för att mjukt dra över ytan istället för att gnugga eller trycka hårt. Du kan också använda två hinkar för att torka – en för rent vatten och en för smutsigt vatten – för att ytterligare minska risken för att föra över smuts eller skräp tillbaka till bilens yta.

Kom ihåg att en korrekt tvätt inte bara handlar om att hålla bilen ren, utan även om att bevara dess finish. Om du följer dessa steg noggrant, kommer du att kunna hålla din bil skinande och skyddad i många år framöver.

Om du har några fler frågor, tveka inte att fråga!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *