H7 led Strålkastare

Hur du byter H7 LED lampa själv på din bil – Snabbguide

Vågar du byta din H7 Led lampa själv?

Att byta glödlampor på sin bil kan vara något som många räds över att göra, vilket är helt förståeligt. Ibland ska hela lamphus demonteras för att kunna byta den lilla glödlampan.

Men när så inte är fallet, är det rätt så enkelt faktiskt att byta de flesta glödlampor på sin bil. Så i normala fall krävs det inte att du behöver något verkstadsbesök för detta.

I de modernare bilmodellerna så kommer man åt strålkastarlamporna via ingång från motorhuven till motorrummet. Är man det minsta osäker, så brukar det vara utförligt beskrivet i bilens instruktionsbok.

Nedan – En snabbguide i hur du själv fixar bytet på din bilbelysning.

Snabbguide

H7 led snabbguide
 1. Du börjar först att lirka loss själva kontaktstycket som oftast sitter på glödlampan. I vissa fall behöver man först även lossa på dammskyddet och plocka bort det.

 2. Där finns en låsning som har till uppgift att fixera lampan vid reflektorn. Denna låsning kan bestå av aningen fjädrar som är formade att hålla den på plats, eller ett vridbart plåtbleck. Detta ska lossas först och sedan kan lampan plockas ut.

 3. Idag är det vanligt att man brukar H4 LED som är försedd med 3 styck styrklackar. Den är bredare än de övriga lamporna och blir tack vare detta enklare att montera rätt. Dvs. bara ett sätt är möjligt.

 4. Montera därmed den nya lampan – OBS! Tänk på att du aldrig ska vidröra lampans glas med fingrarna, då fettet från fingrarna avsöndras på lampans glas leder det till att ljuset försämras i styrka. Då lampan blir varm och lyser så förångas fettet och lägger sig som en hinna på reflektorn. När lampan är på plats, sätter du till baka låsningar och dammskydd i omvänd ordning.

 5. Ett byte av en glödlampa brukar aldrig förändra något för strålkastarens inställning. Men om du misstänker att de har blivit felställda, så bokar du en tid för strålkastarintsällning bara hos din verkstad.

 6. Är det någon av baklyktorna som behöver bytas, så är dessa vanligt vis lätta att komma åt inifrån bagageutrymmet. Här finns ofta lite dolda “spärrar” som först ska lossas. Så titta i din instruktionsbok var dessa sitter innan du sliter sönder något av misstag.

 7. I annat fall är det till att skruva loss själva glaset som ligger över och täcker lampan.

 8. Passa på att kontrollera lamphållaren och även dess kontaktbleck. Eventuellt kan det ha blivit lite oxidering, passa på att ta bort även detta. Ibland kan man behöva spraya på CRC eller liknande universalolja på samtliga kontakter och lamphållare. Nu är det dags att montera dit den nya lampan och även på dessa lampor ska du försöka undvika kontakt mellan glas och fingrar.

Se gärna en film på hur man byter sin billampa här!

Skulle du trots denna guide känna dig tveksam till att själv byta lampor på din bil, tar du självklart hjälp av en verkstad.

Vanliga lampor att byta för Strålkastare

Helljus LED – Halvljus LED

 • H1 LED
 • H3 LED
 • H4 LED
 • H7 LED
 • H11 LED

Flera av dessa modeller kan ge upp till hela 5000 lumen med full effekt och det direkt.

Vad ska jag tex. välja? – En H7 Xenon eller en H7 LED?

Numer rekommenderar man alltid H7 LED före H7 Xenon. Det beror på att kvickheten i att få full effekt på lampan är bäst på H7 LED mot H7 Xenon. LED-lampan har även en mycket lägre strömförbrukning än Xenon. De är dessutom numer riktigt starka i sin belysning.

Fler fördelar med H7 LED mot H7 Halogen

När du ska välja mellan LED- och halogenstrålkastare finns det många faktorer att ta hänsyn till. Men generellt sett har LED-strålkastare ett antal fördelar jämfört med halogenstrålkastare.

Till att börja med är LED-strålkastare vanligtvis ljusare än halogenstrålkastare, vilket gör dem bättre lämpade för körning på natten. De använder också mindre energi, vilket kan leda till minskade bränslekostnader med tiden.

Dessutom brukar LED-strålkastare hålla längre än halogenstrålkastare, vilket innebär att du kommer att spendera mindre tid och pengar på utbyten.

Sammanfattning:

Det är viktigt att hålla din bil i gott skick. I den här artikeln har vi diskuterat hur du byter ut en strålkastare och att det för många förare kan det vara svårt och tidskrävande att byta strålkastare själv. Se till att du söker hjälp när det behövs!

Fördelarna med H7 LED vs H7 Halogen är också värda att överväga nästa gång du köper nya glödlampor till ditt fordon. Bästa köpen du hos Xenonkungen som är proffs på bilbelysning. Vill du veta mer om denna H4 lampa och H7 lampa, så klicka på länken här: H7 LED och H4 LED lampor till bil

Läs mer här från Transportstyrelsen, om vad för trafikregler som gäller ang. belysning för bilar och andra fordon.

Här på bloggen kan du läsa mer om – Verkstad, fordon och miljö.

Du kan också läsa mer om xenon lampor på mingranne.se.

Om du vill läsa om olika typer av bilbelysningar besök sportbilcenter.

Kolla även in cheapoutboardmotors om du ska rengöra dina strålkastare.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *